“Οι Ελληνόφωνοι της Καλαβρίας πριν και μετά την “ανακάλυψή” τους”- “Τα Εγγόνια του Ομήρου” της Χριστίνας Πετροπούλου (Παρουσίαση)


 Ο Σύλλογος Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ρόδου και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Δωδεκανήσου συνδιοργανώνουν και σας προσκαλούν στην ομιλία της κοινωνικής ανθρωπολόγου και συγγραφέως Δρ. Χριστίνας Πετροπούλου με τίτλο: «Οι Ελληνόφωνοι της Καλαβρίας πριν και μετά την “ανακάλυψή” τους».
Με αφορμή το βιβλίο της "Τα Εγγόνια του Ομήρου". Μνήμη Συγγένεια Ταυτότητα στο Γκαλλιτσιανό της Καλαβρίας (Εκδ. Επίκεντρο, 2023), στην ομιλία της η κ. Πετροπούλου θα εστιάσει στην μακραίωνη και περιπετειώδη πορεία της ελληνικής γλώσσας της Καλαβρίας (γκρέκο), με ιδιαίτερη έμφαση στους δύο τελευταίους αιώνες. Οι διαδικασίες ανάκτησης του κοινωνικού κύρους της, οι επαφές με την Ελλάδα, οι κινήσεις επαναφοράς του ορθόδοξου τυπικού στην ελληνόφωνη περιοχή, ο ρόλος της γλώσσας σήμερα στην τοπική αειφόρο ανάπτυξη είναι ορισμένες πτυχές που θα παρουσιαστούν. Θα προβληθεί φωτογραφικό υλικό και βίντεο με τοπικούς ομιλητές, μουσική, καθώς και δράσεις για τη στήριξη της γλώσσας.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα μιλήσει και η κ. Αντωνία Ματσίγκου, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Δωδεκανήσου με θέμα: «Πλατέγκομε γκρέκο: ελληνική λαλιά στον ιταλικό Νότο. Η σημασία της έρευνας».
Δευτέρα 8 Απριλίου 2024 και ώρα 19:00, στο Κατάλυμα της Αγγλίας (πλατεία Μουσείου, Μεσαιωνική Πόλη Ρόδου).
Στον χώρο της εκδήλωσης θα διατίθεται το βιβλίο της συγγραφέως από το βιβλιοπωλείο Το Δέντρο.
Χορηγός Επικοινωνίας: Ραδιόφωνο Λυχνάρι.
Βιογραφικά στοιχεία:
Η Χριστίνα Πετροπούλου είναι Φιλόλογος και Κοινωνική Ανθρωπολόγος και διδάσκει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με γνωστικό αντικείμενο «Γλώσσα, Μνήμη και Ταυτότητα στην Ελληνόφωνη Κάτω Ιταλία». Γεννήθηκε στο Τουρκολέκα Αρκαδίας και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές στην Καλαμάτα (Γυμνάσιο Παραλίας). Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης La Sapienza και Ονοματολογικές και Γλωσσολογικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Tor Vergata της Ρώμης. Με υποτροφίες του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και του Ιταλικού Ινστιτούτου Αθηνών έχει πραγματοποιήσει μακρόχρονη επιτόπια έρευνα στα ελληνόφωνα χωριά της Καλαβρίας, κυρίως στο Γκαλλιτσιανό, για το οποίο έχει εκπονήσει διδακτορική διατριβή (ΑΠΘ 1997). Έχει πραγματοποιήσει επιτόπιες έρευνες για τους πρώτους γυναικείους αγροτικούς συνεταιρισμούς στην Ελλάδα, για τους Αλικαρνασσείς της Κω, για τους Μουσουλμάνους της Κω, για το χωριό Κορυσχάδες της Ευρυτανίας και για τα ομογενειακά σχολεία της Κωνσταντινούπολης. Έχει λάβει μέρος με ανακοινώσεις σε πολλά επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Μελέτες της έχουν δημοσιευθεί σε συλλογικούς τόμους, όπως: -Gente del Mediterraneo. Problemi demografici e dinamiche socio-culturali. Ricerca e Cooperazione: Ρώμη 1996. -2000 Ελληνικά Χριστούγεννα, Καστανιώτης 1999. – Ο Ελληνισμός της Διασποράς, Επτά Ημέρες, Καθημερινή, τόμος ΣΤ’. – Οι νεοελληνικές διαλεκτικές ποικιλίες και η μελέτη τους. Κέντρον Ερεύνης των Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων (Ι.Λ.Ν.Ε.) της Ακαδημίας Αθηνών, 2008. – Κατοχή – Αντίσταση – Εμφύλιος. Η Αιτωλοακαρνανία στη δεκαετία 1940-1950. Παρασκήνιο 2010. – Γλώσσα Ψυχής Άγγελος. Σήμα 2010. – Γλωσσική και κοινοτική ετερότητα στη Δωδεκάνησο του 20ου αιώνα. Παπαζήσης 2016.
Άρθρα της έχουν δημοσιευθεί στην εφημερίδα Καθημερινή, στο Αντί, καθώς και σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά, όπως: Archivio Storico per la Calabria e la Lucania, Γλώσσα, Επετηρίς του Κέντρου Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Εθνολογία, Νεοελληνική Διαλεκτολογία, Εικαστική Παιδεία, Ήριννα, Ιταλοελληνικά, Quaderni del Cairoli.
Έχει υπηρετήσει ως εκπαιδευτικός και ως Σύμβουλος Φιλολόγων (Δωδεκάνησα – Αθήνα). Έχει ιδρύσει το φιλολογικό περιοδικό Ήριννα και το μαθητικό Συνεπάρματα. Έχει εργαστεί στο Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας και στο Κέντρο Ερεύνης των Ελληνικών Ιδιωμάτων και Διαλέκτων της Ακαδημίας Αθηνών. Έχει λάβει μέρος σε Προγράμματα του Ευρωπαϊκού Γραφείου για τις Λιγότερο Διαδεδομένες Γλώσσες και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Γνωρίζει ιταλικά και ισπανικά και συνεργάζεται με το Ιταλικό Ινστιτούτο Αθηνών. Μέχρι σήμερα, συνεχίζει να μελετά τους μετασχηματισμούς που λαμβάνουν χώρα στην ελληνόφωνη περιοχή της Καλαβρίας σε γλωσσικό, ανθρωπολογικό και κοινωνικό επίπεδο. Για το έργο της και τις έρευνές της στην περιοχή βραβεύθηκε (2022) από το Σύλλογο “Apodiafàzzi” (ξημερώνει) της Bova.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κινηματογράφος και Εκπαίδευση: Διήμερο Αφιέρωμα (Ρόδος, Κάλυμνος, Κως)