«Τα Προγράμματα Σπουδών Λογοτεχνίας (Π.Σ.Λ.) σε Ελλάδα και Κύπρο. Από τη Θεωρία στην Πράξη» (2019)




Α' Φάση (Π.Σ.Λ. Κύπρου)

Το Σάββατο 18 Μαΐου 2019 και ώρες 5-9μμ στην Αίθουσα «Simone de Beauvoir» στο Κτίριο 7ης Μαρτίου του Πανεπιστημίου Αιγαίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία επιμορφωτικό, βιωματικό σεμινάριο με θέμα: "Τα Προγράμματα Σπουδών Λογοτεχνίας (Π.Σ.Λ.) σε Ελλάδα και Κύπρο: από τη Θεωρία στην Πράξη" (α' φάση, Π.Σ.Λ. Κύπρου), που διοργανώθηκε  από  τον  Σύνδεσμο  Φιλολόγων Δωδεκανήσου  σε συνεργασία με τη Συντονίστρια Εκπαιδευτικού έργου των Φιλολόγων, κ. Καλαούζη Κωνσταντίνα και την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου διά της εντεταλμένης Περιφερειακής Συμβούλου σε θέματα δια βίου μάθησης και Προέδρου του ΚΕΚ «Γεννηματάς», κυρίας Χαρίκλειας Γιασιράνη. Η προσκεκλημένη πανεπιστημιακός, κ. Αφροδίτη Αθανασοπούλου, με πρωτότυπες ιδέες και προτάσεις διδασκαλίας, ασκήσεις δημιουργικής γραφής και ανάγνωσης, με αναφορά στα αναλυτικά προγράμματα και τα διδακτικά εγχειρίδια της Κύπρου και κυρίως με τον ενθουσιώδη και συνάμα χειμαρρώδη λόγο και την παραστατική της παρουσίαση κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων. 

Θεωρητικό μέρος:
·      «Το Πρόγραμμα Σπουδών Λογοτεχνίας (Π.Σ.Λ.) της Κύπρου»,

       Βιωματικό μέρος:
·  «Η αξιολόγηση στο Πρόγραμμα Σπουδών Λογοτεχνίας. Τύποι ασκήσεων και ομαδοσυνεργατικών εργασιών».


Στο πλαίσιο του σεμιναρίου παρουσιάστηκε το νέο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού 'Ηριννα που αποτελεί περιοδική έκδοση του Συνδέσμου Φιλολόγων Δωδεκανήσου.

 Ευχαριστούμε όλους και όλες τους συναδέλφους/-ισσες που συμμετείχαν καθώς και τις Σ.Ε.Ε. 2ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Ν. Αιγαίου (ΠΕ 60) Νηπιαγωγών και (ΠΕ 05) Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, κ. Αφροδίτη Παππά και κ. Αγλαΐα Γαλανοπούλου αντίστοιχα, για το ενδιαφέρον και την παρουσία τους.



Η Αφροδίτη Αθανασοπούλου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Έχει εργαστεί επίσης στα Πανεπιστήμια της Padova, της Πάτρας, στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν τον ελληνικό Ρομαντισμό, αθηναϊκό και επτανησιακό, με έμφαση στο έργο του Διονυσίου Σολωμού, τη σκέψη και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη, τη νεοελληνική Μετρική, τις σχέσεις Ιστορίας – Λογοτεχνίας και τη Διδακτική της Λογοτεχνίας. Είναι η συντάκτρια του Προγράμματος Σπουδών Λογοτεχνίας στην κυπριακή εκπαίδευση στο πλαίσιο της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης και η Συντονίστρια της Συντακτικής Ομάδας των νέων διδακτικών εγχειριδίων για το Γυμνάσιο Ο λόγος ανάγκη της ψυχής. Έχει συμμετάσχει σε πολλά επιστημονικά Συνέδρια και Ημερίδες για θέματα και συγγραφείς της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και της Διδακτικής της. Άρθρα της στα ελληνικά, αγγλικά και ιταλικά έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει επίσης συνεργαστεί με τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης και το Μουσείο Μπενάκη στην έκδοση τόμων με σημαντική απήχηση στις Νεοελληνικές σπουδές. Ετοιμάζει την ελληνική έκδοση του βιβλίου του Massimo Peri για τον τόπο της καλλονής. Περισσότερα για το επιστημονικό και διδακτικό έργο της στο: https://ucy.academia.edu/AfroditiAthanasopoulou

Φωτογραφικό υλικό: Αντωνία Ματσίγκου, Εμμανουέλα Διακοσάββα















Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κινηματογράφος και Εκπαίδευση: Διήμερο Αφιέρωμα (Ρόδος, Κάλυμνος, Κως)