"Η Πήλινη Χορεύτρια"της Τασούλας Καραγεωργίου. Μια βραδιά αφιερωμένη στην ποίησή της (2019)


Η Πήλινη Χορεύτρια. Παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής 
της Τασούλας Καραγεωργίου και του ποιητικού της έργου
Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής της Τασούλας Καραγεωργίου Η Πήλινη Χορεύτρια. Τη συλλογή παρουσίασε η κριτικός λογοτεχνίας Ανθούλα Δανιήλ, ενώ για τη λειτουργία του αρχαιοελληνικού μύθου στην ποίηση της Τ. Καραγεωργίου μίλησε η φιλόλογος Δήμητρα Κιούση. Την παρουσίαση συντόνισε ο Δημήτρης Κόκκινος, μέλος της ομάδας σύνταξης του περιοδικού Νησίδες. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Δωδεκανήσου, το περιοδικό λόγου και τέχνης Νησίδες, το βιβλιοπωλείο το "Δέντρο" και τις Εκδόσεις Γαβριηλίδης.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Γεννήθηκα στήν Ἀλεξάνδρεια τῆς Αἰγύπτου
κι εἶχα πατέρα πρόσφυγα ἀπ᾿ τή Μικρά Ἀσία.
Οἱ ἄλλοι πᾶνε στά χωριά τους τίς γιορτές,
µά ὁ νόστος ὁ δικός µου ἐκπληρώνεται
µέ µυρωδιές ἀπό βαριά µπαχαρικά
κι ἀπό φτηνά ἀρώµατα,
ὅταν µέ βγάζει ὁ δρόµος µου
στό µαγαζί «Ὁ Νεῖλος»
γιά ν᾿ ἀγοράσω λίγη ἐπιστροφή
σέ ἀραβικό ψωµί.
Ἕνα ποτάµι ἀπό φυλές ἀρδεύει τήν ὁδό Ἀθηνᾶς.
Σύροι κι Αἰγύπτιοι καί Ἰρακινοί
Κοῦρδοι, Κινέζοι καί Νιγηριανοί
δέν εἶναι πιά οἱ αἰθέριες καβαφικές µορφές,
εἶναι τά ποικιλόδειρα πουλιά τῆς ξενιτιᾶς καί τῆς ἀποδηµίας·
µέ χίλιες γλῶσσες κελαηδοῦν, µέ χίλιες γλῶσσες λένε:
τό αἴτηµα εἶναι κοινό· γιά τό ψωµί, γιά τό νερό
καί γιά τόν νόστο τῆς ψυχῆς στή γῆ τῆς µέσα µνήµης.
(Τ. Καραγεωργίου, Τό Μετρό, Κέδρος 2004)Η Τασούλα Καραγεωργίου είναι αναγνωρισμένη ως μία από τις πιο έγκυρες φωνές στη σύγχρονη ελληνική ποίηση. Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1954, με καταγωγή από τη Ρόδο. Είναι πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων και μέλος της συντακτικής επιτροπής της περιοδικής έκδοσης Ήριννα, του Συνδέσμου Φιλολόγων Δωδεκανήσου. Από το 2007 διδάσκει στο Εργαστήρι Ποίησης του Ιδρύματος Τάκης Σινόπουλος. Το ποιητικό της έργο εκτείνεται σε επτά ποιητικές συλλογές, από το 1986 έως σήμερα. Τελευταία της συλλογή, Η πήλινη χορεύτρια, από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης (2019). Ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε πολλά λογοτεχνικά περιοδικά και ανθολογίες. Έχει επίσης μεταφράσει αρχαία ελληνική λυρική ποίηση, ειδικά την Σαπφώ, την Ήριννα και επιτύμβια επιγράμματα από την Παλατινή Ανθολογία στην ιδιαίτερα σημαντική της έκδοση Ναυαγού τάφος ειμί (Γαβριηλίδης, 2016).

Η Ανθούλα Δανιήλ, φιλόλογος και κριτικός λογοτεχνίας, με μακρά διαδρομή στην εκπαίδευση μέσα από σημαίνουσες θέσεις και ενεργό συμμετοχή στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, έχει εκδώσει βιβλία για τον Σεφέρη και τον Ελύτη καθώς και μελέτες για την ποίηση και την πεζογραφία γενικά. Η ομιλία της είχε τον τίτλο: «Η πήλινη χορεύτρια και ο ουρανός της ποίησης».

Φωτογραφικό υλικό: Εμανουέλλα Διακοσάββα, βιβλιοπωλείο το "Δέντρο", Κων/νος Γλεντής, Ανδρομάχη Πρέπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου