"Ταξίδι στους Επτά Σοφούς":Παρουσίαση του βιβλίου του Αντώνη Κουντούρη (2012)


Την 1η Δεκεμβρίου του 2012 στη Ρόδο και 29 Δεκεμβρίου 2012 στη Σορωνή, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του συναδέλφου Αντώνη Κουντούρη, φιλολόγου και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Φιλολόγων Δωδεκανήσου, "Ταξίδι στους Επτά Σοφούς" των εκδόσεων Νίκας. Για το βιβλίο μίλησαν οι φιλόλογοι: Κώστας Κυπριώτης, πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Δωδεκανήσου, η Μαρία Χαραλαμπίδη και η Θεοδοσία Δασκαλάκη.

«Πρέπει να ταξιδέψεις πολύ μακριά, για να δώσεις αυτό το κύπελλο στον σοφότερο άνθρωπο του κόσμου», είπε η Αγνώ, η καρυάτιδα, δηλαδή η Νύμφη της καρυδιάς. Η φωνή της ήταν η πιο βαθιά και η πιο μελωδική από τις προηγούμενες. «Και ποιος είναι ο σοφότερος;» κατάφερε να ψελλίσει ο Βαθυκλής. «Το ποτήρι θα σου τα πει όλα, μην ανησυχείς», του είπε η Νέδα, και τα μάτια της άστραψαν. «Έχε εμπιστοσύνη στο κύπελλο, και πρόσεξε να μην το χάσεις ποτέ. Είναι το δώρο του Δία». «Το δώρο του Δία;» σκέφτηκε ο Βαθυκλής εκστασιασμένος. Κρατούσε στα χέρια του το δώρο που ήθελε να κάνει ο πιο μεγάλος θεός στον πιο σοφό άνθρωπο! Και το είχε εμπιστευτεί σε αυτόν!

Ο νεαρός Βαθυκλής από την Αρκαδία παίρνει από τα χέρια των Νυμφών ένα μαγικό κύπελλο, με σκοπό να το χαρίσει στον σοφότερο άνθρωπο. Έτσι ξεκινάει ένα ταξίδι που θα τον οδηγήσει στους Επτά Σοφούς: τον Θαλή από τη Μίλητο, τον Βίαντα από την Πριήνη, τον Κλεόβουλο από τη Λίνδο, τον Πιττακό από τη Μυτιλήνη, τον Περίανδρο από την Κόρινθο, τον Χίλωνα από τη Σπάρτη και τον Σόλωνα από την Αθήνα.
Γνωρίζοντας αυτούς τους λαμπρούς ανθρώπους, έχει την ευκαιρία να ξεναγηθεί στις πόλεις τους, να μάθει την ιστορία τους και να ακούσει τις παραδόσεις τους. Κυρίως όμως συνειδητοποιεί τις διαφορές ανάμεσα στα πολιτεύματα: τη βασιλεία, την τυραννία, την ολιγαρχία, και το τελειότερο πολίτευμα, τη Δημοκρατία.
Έτσι, το Ταξίδι στους Επτά Σοφούς γίνεται ένα ταξίδι από τη χώρα του θρύλου και του παραμυθιού στη χώρα του ορθολογισμού, της επιστήμης και της πολιτικής."


Ταξίδι στους Επτά Σοφούς, του Αντώνη ΚουντούρηΠαρουσίαση του βιβλίου στη Ρόδο
Παρουσίαση του βιβλίου στη Σορωνή

Το εξώφυλλο επιμελήθηκε ο σκιτσογράφος Μιχάλης Κουντούρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου