Επανεκκίνηση Διαγωνισμού Δημιουργικής Γραφής: Πρόσκληση συμμετοχής στην εκπαιδευτική δράση - διαγωνισμό με τίτλο: «Δημιουργώντας μικρές ιστορίες: Δημιουργική γραφή στο μάθημα της Λογοτεχνίας».

 Σύνδεσμος Φιλολόγων Δωδεκανήσου



Ρόδος, 22/10/2020

Α.Π. 14


Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Δωδεκανήσου σε συνεργασία με τη Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ02, Κωνσταντίνα Καλαούζη, την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου διοργανώνουν εκπαιδευτική δράση - διαγωνισμό με τίτλο: «Δημιουργώντας μικρές ιστορίες: Δημιουργική γραφή στο μάθημα της  Λογοτεχνίας». Η δράση αφορά στη συγγραφή διηγημάτων από μαθητές και μαθήτριες στα πλαίσια της δημιουργικής γραφής, με αφορμή έργα γνωστών συγγραφέων της νεοελληνικής λογοτεχνίας.

Η δράση, η οποία, είχε ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2020 και αναβλήθηκε λόγω των έκτακτων υγειονομικών αναγκών, επανεκκινεί και στοχεύει μεταξύ άλλων, στην παραγωγή πρωτότυπου λόγου, στην ενίσχυση της δημιουργικότητας και της φαντασίας των παιδιών, στην ενεργό  εμπλοκή τους με δραστηριότητες που προάγουν τη συνεργασία και που δίνουν κίνητρα να αντιμετωπίσουν πιο θετικά την εκπαιδευτική διαδικασία. Εντάσσεται στο μάθημα της λογοτεχνίας και υπηρετεί τους στόχους του Αναλυτικού Προγράμματος Σπουδών, όπως και του Διαθεματικού Ενιαίου Πλαισίου Προγραμμάτων Σπουδών, οπότε μπορεί να ενταχθεί και να εκπονηθεί μέσα στην τάξη.

1.      Οι συμμετέχοντες καθηγητές προτείνεται να δουλέψουν στην τάξη απλές ασκήσεις δημιουργικού μετασχηματισμού  και να παρουσιάσουν τις θεματικές, βάσει των οποίων οι μαθητές θα συγγράψουν ατομικές ή και ομαδικές μικρές ιστορίες. Πιθανοί θεματικοί άξονες: Σχολική ζωή –εκπαίδευση,  Φιλία – Αγάπη – Σεβασμός, Αθλητισμός, Περιβάλλον, Πόλεμος – Ειρήνη,  Κοινωνικά προβλήματα, Εικόνες του Ξένου,  Ψηφιακός κόσμος. Δεκτό και οποιοδήποτε άλλο θέμα. 

2.      Στη συνέχεια οι διδάσκοντες θα επιλέξουν τις καλύτερες ιστορίες (με κριτήριο την πρωτοτυπία, τη δημιουργική φαντασία και την πληρότητα της πλοκής) και θα αποστείλουν με καλυμμένα τα στοιχεία των συγγραφέων τα γραπτά στον Σύνδεσμο Φιλολόγων Δωδεκανήσου στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου  filologoi.dodekanisou@gmail.com έως τις 10 Ιανουαρίου 2021.

3.      Τα γραπτά θα εξεταστούν από επιτροπή και θα επιλεγούν τα καλύτερα προς βράβευση. Αναλόγως, με τη συμμετοχή θα βραβευθούν από 3 έως και 10 μικρές ιστορίες με βραβεία που θα δοθούν από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.

4.     Όλοι οι συμμετέχοντες, εκπαιδευτικοί και μαθητές/ μαθήτριες θα προσκληθούν να συμμετάσχουν σε διαδικτυακή τελετή παρουσίασης – βράβευσης σε περίπτωση, που οι υγειονομικές συνθήκες δεν επιτρέψουν τη φυσική παρουσία. Την ημέρα της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από τα καλύτερα διηγήματα, και θα καταβληθεί προσπάθεια να μιλήσει στα παιδιά προσκεκλημένος/η συγγραφέας.  Τα βραβεία θα αποσταλούν στις σχολικές μονάδες. Μετά από επιλογή, και εφόσον μαθητές και εκπαιδευτικοί το επιθυμούν, τα έργα θα γίνουν ηλεκτρονικό βιβλίο, το οποίο και θα σταλεί δωρεάν στις σχολικές μονάδες του Ν. Δωδεκανήσου. 

Υπενθυμίζεται ότι τα γραπτά που έχουν αποσταλεί από πέρυσι συμμετέχουν κανονικά στον διαγωνισμό. Παρακαλούνται όλοι οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη δράση να αποστείλουν τα στοιχεία τους επιλέγοντας τον παρακάτω υπερσύνδεσμο μέχρι τις 15/11/20 https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScPBAQy0aMZ_MP8xYTYThIc7B5ajw7ggz-NxJJPwYbrNU6XgQ/viewform?usp=sf_link

Επισήμανση: Ο κάθε εκπαιδευτικός μπορεί να εφαρμόσει τις ασκήσεις σε τμήμα της επιλογής του ή σε ομάδα μαθητών που δείχνει ενδιαφέρον.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στις παρακάτω ηλεκτρονικές διευθύνσεις (email):

Κωνσταντίνα Καλαούζη (Σ.Ε.Ε. Φιλολόγων Δωδεκανήσου):

 kalaouzi@sch.gr

και

      Σύνδεσμος Φιλολόγων Δωδεκανήσου, όπως παραπάνω:  

    filologoi.dodekanisou@gmail.com



'Happy Reading" by Erin McGuire

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κινηματογράφος και Εκπαίδευση: Διήμερο Αφιέρωμα (Ρόδος, Κάλυμνος, Κως)