Πρόσκληση συμμετοχής φιλολόγων εκπαιδευτικών Γυμνασίων και Γενικών Λυκείων Δωδεκανήσου στη δράση - μαθητικό διαγωνισμό Δημιουργικής Γραφής: "Δημιουργώντας μικρές Ιστορίες"


Σύνδεσμος Φιλολόγων Δωδεκανήσου

Ρόδος, 6 Φεβρουαρίου 2020
Α.Π. 11

Θέμα: Πρόσκληση συμμετοχής στην εκπαιδευτική δράση - διαγωνισμό με τίτλο: «Δημιουργώντας μικρές ιστορίες: Δημιουργική γραφή στο μάθημα της  Λογοτεχνίας».

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικής Λογοτεχνίας (2 Απριλίου) ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Δωδεκανήσου σε συνεργασία με τη Συντονίστρια Εκπ/κού Έργου Φιλολόγων του 2ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Ν. Αιγαίου, Κωνσταντίνα Καλαούζη, την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου διοργανώνουν εκπαιδευτική δράση - διαγωνισμό με τίτλο: «Δημιουργώντας μικρές ιστορίες: Δημιουργική γραφή στο μάθημα της  Λογοτεχνίας». Η δράση αφορά στη συγγραφή διηγημάτων από μαθητές και μαθήτριες στα πλαίσια της δημιουργικής γραφής, με αφορμή έργα γνωστών συγγραφέων της νεοελληνικής λογοτεχνίας και στοχεύει μεταξύ άλλων, στην παραγωγή πρωτότυπου λόγου, στην ενίσχυση της δημιουργικότητας και της φαντασίας των παιδιών, στην ενεργό  εμπλοκή τους με δραστηριότητες που προάγουν τη συνεργασία και που δίνουν κίνητρα να αντιμετωπίσουν πιο θετικά την εκπαιδευτική διαδικασία. Εντάσσεται στο μάθημα της λογοτεχνίας και υπηρετεί τους στόχους του Αναλυτικού Προγράμματος Σπουδών, όπως και του Διαθεματικού Ενιαίου Πλαισίου Προγραμμάτων Σπουδών, οπότε μπορεί να ενταχθεί και να εκπονηθεί μέσα στην τάξη.
Τα μέρη της δράσης – διαγωνισμού είναι τα εξής:
1.      Οι εκπαιδευτικοί που θα συμμετάσχουν στη δράση μπορούν προαιρετικά να παρακολουθήσουν την ενημερωτική συνάντηση (θα γίνει μία ενημέρωση για τους καθηγητές νήσου Ρόδου και μία διαδικτυακή για τους καθηγητές των νησιών εκτός Ρόδου μέσω πλατφόρμας) που θα διοργανωθεί από τη ΣΕΕ ΠΕ02 και εκπροσώπους του Συνδέσμου Φιλολόγων με στόχο  την αποσαφήνιση  των κατευθύνσεων και της μεθοδολογίας μέσα από ένα εργαστήριο δημιουργικής γραφής, στο οποίο θα προταθεί ένα σώμα κειμένων και θεματικών που θα αποτελέσουν αφορμή για τις δραστηριότητες που θα εκπονηθούν εν συνεχεία στην τάξη με τους μαθητές. Στόχος είναι οι εκπαιδευτικοί να εφαρμόσουν τις προτεινόμενες μεθόδους και να κατευθύνουν τους μαθητές να συγγράψουν μικρές ιστορίες (διηγήματα) με αφορμή λογοτεχνικά έργα. Προσοχή! Ακόμη και αν δεν παρακολουθήσουν την ενημέρωση θα μπορούν να συμμετάσχουν με έργα μαθητών τους.
2.      Οι συμμετέχοντες καθηγητές θα κληθούν να δουλέψουν στην τάξη απλές ασκήσεις δημιουργικής γραφής  και να παρουσιάσουν τις θεματικές βάσει των οποίων οι μαθητές θα συγγράψουν ατομικές ή και ομαδικές μικρές ιστορίες. Πιθανοί θεματικοί άξονες: Σχολική ζωή –εκπαίδευση,  Φιλία – Αγάπη – Σεβασμός, Αθλητισμός, Περιβάλλον, Πόλεμος – Ειρήνη,  Κοινωνικά προβλήματα, Εικόνες του Ξένου,  Ψηφιακός κόσμος. Δεκτό και οποιοδήποτε άλλο θέμα. 
3.      Στη συνέχεια οι διδάσκοντες θα επιλέξουν τις καλύτερες ιστορίες (με κριτήριο την πρωτοτυπία, τη δημιουργική φαντασία και την πληρότητα της πλοκής) και θα αποστείλουν -με καλυμμένα τα στοιχεία των συγγραφέων- τα γραπτά στον Σύνδεσμο Φιλολόγων Δωδεκανήσου στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου  filologoi.dodekanisou@gmail.com  έως τις 5 Απριλίου 2020.
4.      Τα γραπτά θα εξεταστούν από επιτροπή και θα επιλεγούν τα καλύτερα προς βράβευση. Αναλόγως με τη συμμετοχή θα βραβευθούν από 3 έως και 10 μικρές ιστορίες με βραβεία που θα δοθούν από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.
5.      Όλοι οι συμμετέχοντες, εκπαιδευτικοί και μαθητές/ μαθήτριες θα προσκληθούν να παραστούν στην εκδήλωση βράβευσης που θα γίνει τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου. Την ημέρα της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από τα καλύτερα διηγήματα, θα δοθούν τα βραβεία στις καλύτερες ιστορίες, αλλά και έπαινοι συμμετοχής σε όλους τους μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στη δράση – διαγωνισμό. Στην εκδήλωση θα παραστεί προσκεκλημένος/-η συγγραφέας που θα συζητήσει με τα παιδιά και θα σχολιάσει τα έργα τους. Θα υπάρξει σύντομα ενημέρωση για  το όνομα του προσκεκλημένου συγγραφέα. Μετά από επιλογή, και εφόσον μαθητές και εκπαιδευτικοί το επιθυμούν, τα έργα θα δημοσιευτούν σε ηλεκτρονικό βιβλίο, το οποίο και θα σταλεί δωρεάν στις σχολικές μονάδες του Ν. Δωδεκανήσου.

Παρακαλούνται όλοι οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη δράση να αποστείλουν τα στοιχεία τους επιλέγοντας τον παρακάτω υπερσύνδεσμο μέχρι τις 17/2/20 ώστε να υπάρχει ικανός χρόνος για τη σωστή διοργάνωση της πρώτης ενημέρωσης – εργαστηρίου.
Επισήμανση: Ο κάθε εκπαιδευτικός μπορεί να εφαρμόσει τις ασκήσεις σε τμήμα της επιλογής του ή σε ομάδα μαθητών που δείχνει ενδιαφέρον.
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο: 2241364848, Πληροφορίες: Κωνσταντίνα  Καλαούζη
και στις παρακάτω ηλεκτρονικές διευθύνσεις:
Κωνσταντίνα Καλαούζη, Σ.Ε.Ε. Φιλολόγων Δωδεκανήσου,
και Σύνδεσμος Φιλολόγων Δωδεκανήσου,


'Happy Reading" by Erin McGuire


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κινηματογράφος και Εκπαίδευση: Διήμερο Αφιέρωμα (Ρόδος, Κάλυμνος, Κως)