Δημήτρης Χατζής (2013)"Ο Δημήτρης Χατζής ως Λογοτέχνης, Φιλόλογος και Πολιτικός Διανοούμενος"

Την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013 ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Δωδεκανήσου πραγματοποίησε τιμητική εκδήλωση στη μνήμη του Δ. Χατζή με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του (1913-2013). Για τον άνθρωπο και το έργο του μίλησε ο Καθηγητής Κοινωνικής και Πολιτικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Παναγιώτης Νούτσος. Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κώστας Κυπριώτης.

"Ο Δημήτρης Χατζής είναι πολιτικός διανοούμενος, αν και πρώτιστα εκφράζεται ως λογοτέχνης και ιστορικός της λογοτεχνίας. Σπεύδω να διευκρινίσω ότι από τη σκοπιά των κοινωνικών και πολιτικών ιδεών θα μπορούσε να στοιχειοθετηθεί η εξής υπόθεση εργασίας: 
α) στο λογοτεχνικό του έργο είναι περισσότερο από προφανής η πολιτική διάσταση, αρκεί να ληφθούν υπόψη και να καταγραφούν με πληρότητα οι αναγκαίες διακυμάνσεις και μεταθέσεις των ιδεολογικών του αναζητήσεων που ανιχνεύονται από τη δημοσίευση της Φωτιάς (1946) ως το Διπλό Βιβλίο (1976).
β) Ο Χατζής με κάποιες αυξομειώσεις, είχε κατακτήσει μια αυθύπαρκτη παρουσία ως πολιτικός διανοούμενος.
γ) Οι δύο αυτές πτυχές, μολονότι εμφανίζονται ενιαίες και ομοιογενείς, απαιτούν διαφορετική αντιμετώπιση για την ανάδειξη της ιδιοσυστασίας τους".
Παναγιώτης Νούτσος


Προβλήθηκε η ταινία 12΄του Θανάση Κούγκουλου και της Κούλας Καφετζή που αφορά σε μια φανταστική επιστροφή του Δημήτρη Χατζή στα γενέθλια Γιάννενα. Κινηματογραφική Λέσχη Αλεξανδρούπολης (2007).Προβλήθηκαν επίσης αποσπάσματα από τη συνέντευξη που είχε δώσει ο Δ. Χατζής στο Φρέντυ Γερμανό το 1978.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου