Η αξιοποίηση της "Πολύτροπης Γλώσσας" στη γλωσσική διδασκαλία. Παρουσίαση του συγγραφικού έργου της Ελένης Λόππα (2017)


Το Σάββατο 20 Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα "Γεώργιος Καραγιάννης" του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, εκδήλωση του Συνδέσμου Φιλολόγων Δωδεκανήσου για την παρουσίαση του ψηφιακού έργου "Πολύτροπη Γλώσσα", που είναι ενταγμένο στην Πύλη του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, από την συγγραφέα κ. Ελένη Λόππα.

Στο 1ο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το λογοτεχνικό έργο της Ελένης Λόππα από τη φιλόλογο και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Φιλολόγων, Δήμητρα Κιούση. Στο 2ο μέρος, παρουσιάστηκε το ψηφιακό έργο "Πολύτροπη Γλώσσα" καθώς και διδακτικές προτάσεις αξιοποίησής του στη γλωσσική διδασκαλία, από την κ. Ελένη Λόππα.

Την εκδήλωση προλόγισε η Λουκία Ορφανού, γραμματέας του Συνδέσμου Φιλολόγων Δωδεκανήσου.

Βιογραφικό Σημείωμα


Η Ελένη Λόππα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), όπου πραγματοποίησε και τις μεταπτυχιακές σπουδές και το διδακτορικό της. Εργάστηκε σε σχολεία στο εσωτερικό και τη Γαλλία. Δίδαξε Λογοτεχνία στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. και στο Τμήμα Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Διετέλεσε σχολική σύμβουλος από το 1998-2006. Υπήρξε μέλος της συγγραφικής ομάδας των βιβλίων "Έκφραση-Έκθεση" για το Λύκειο και μέλος της Ομάδας Δημιουργικής Έκφρασης[1], του ψηφιακού έργου Πολύτροπη Γλώσσα, που είναι ενταγμένο στην Πύλη του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ) (http://politropi.greek-language.gr). Δημοσίευσε άρθρα για τη γλώσσα και τη λογοτεχνία σε επιστημονικά περιοδικά της χώρας μας και της Γαλλίας. Από το 2010 ασχολείται με τη συγγραφή λογοτεχνικών βιβλίων. Τα βιβλία της, «Τ’ άσπρο χαρτί σκληρός καθρέφτης» (2011) και «Οι Εμιγκρέ (Ιστορίες Ανθρώπων)» (2013) κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης, ενώ το «Απαγορευμένη Πατρίδα» (2015), από τις εκδόσεις Μπατσιούλας.




[1] Την Ομάδα Δημιουργικής Έκφρασης αποτελούν οι: Κούλα Αδαλόγλου, Γιούλη Αλεξίου, Άβρα Αυδή, Τζένη Καραβίτη,
Ελένη Λόππα, Πανταζής Μητελούδης, Φωτεινή Φλώρου.

Πρώτο μέρος της εκδήλωσης: Παρουσίαση του λογοτεχνικού έργου της Ελένης Λόππα



"Τ’ άσπρο χαρτί σκληρός καθρέφτης...είναι ο πρώτος στίχος στο η΄από τα ποιήματα στο Θερινό Ηλιοστάσι του Γιώργου Σεφέρη. Το άσπρο χαρτί με την αγνότητα του άσπρου και αμόλυντου της ύπαρξής του, την απλότητα της γεωμετρίας του, αφενός επιτείνει την αγωνία του γράφοντος,όπως επισημαίνει και η Τατιάνα Γκρίτση Μιλλιέξ στο έργο της «Ημερολόγιο», αφετέρου τον απελευθερώνει καθώς έρχεται να γεμίσει με νόημα τον κενό χώρο.
Η αφηγήτρια αναμετράται με το άσπρο χαρτί και επιχειρεί μια οδυνηρή κατάδυση στα ενδότερα του εαυτού, μια αναζήτηση του γνώθι σαυτόν”. Το άσπρο χαρτί πάνω στο οποίο καταγράφει τις σκέψεις της λειτουργεί σαν ένας αδιάψευστος και άτεγκτος καθρέφτης που αντανακλά ολόκληρο το είναι της. .."


"Τί περίεργους κύκλους κάνει η ζωή, σκεφτόταν, καθώς την κοίταζε να μιλά με τόσο πάθος. Πώς ξαφνικά εισβάλλει το παρόν στο παρελθόν και αντίστροφα, κι εμείς μπλεγμένοι σ' ένα περίπλοκο γαϊτανάκι γυρίζουμε ασταμάτητα, περιστρεφόμαστε σαν τους δερβίσηδες, μη μπορώντας να βάλουμε τέλος στις αέναες περιστροφές, μέχρι το θάνατό μας! Κι ανάμεσά μας, άλλα πρόσωπα μπερδεύονται στους κύκλους μας, έρχονται και χάνονται, σαν τους κομήτες. Ο Μπορίς, η Νίνα, τώρα η Πάολα...." σελ. 157



{…}
Χρόνια μετά την πράξη των ορίων,
Μια μέρα που τα σύνορα από παντού υποχωρούσαν
Και μέσα τους και ο εμφύλιος
Πήγαινε κι ερχόταν,
Την είδα να μονολογεί
Την άκουσα να λέει:
{...}
«Τώρα το εσπούδασα καλά
Πως κάθε όριο που υποχωρεί
Έχει κι έναν εμφύλιο έτοιμο εντός του».
Τότε επρόσεξα ότι στεκόταν ολομόναχη στο πουθενά
Κι απέναντί της πρόσεξα το πένθος άβατο
Να μην υποχωρεί σαν όριο καθόλου.
Σπύρος Βρεττός, Γερτρούδη Μπελ, («Συνέβη», 2007)

ποίημα του Σπύρου Βρεττού από την "Απαγορευμένη Πατρίδα"

Δεύτερο μέρος της εκδήλωσης: Παρουσίαση ψηφιακού έργου "Πολύτροπη Γλώσσα"- Διδακτικές Προτάσεις









Ελένη Λόππα


Προλογίζει η Λουκία Ορφανού





Φωτογραφίες: Ανδρομάχη Πρέπη







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κινηματογράφος και Εκπαίδευση: Διήμερο Αφιέρωμα (Ρόδος, Κάλυμνος, Κως)