"Ο ερωτικός Παπαδιαμάντης: όνειρα και εφιάλτες"





Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ, Ἦτον πνοή, ἴνδαλμα ἀφάνταστον, ὄνειρον… ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ ΕΡΩΤΙΚΑ, που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2017 από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, το περιοδικό Νησίδες και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Δωδεκανήσου διοργανώνουν εκδήλωση με ομιλήτρια τη συγγραφέα του βιβλίου, Αγγέλα Καστρινάκη, και θέμα: «Ο ερωτικός Παπαδιαμάντης: όνειρα και εφιάλτες». Το Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 7:30 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο το Δέντρο.
                                                      


Η κ. Καστρινάκη, καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και πεζογράφος, θα επιχειρήσει να φωτίσει την αινιγματική φύση του έρωτα στο έργο του Παπαδιαμάντη παρουσιάζοντας τις αντιθετικές όψεις που προσλαμβάνει ο έρωτας (ονειρικός, εφιαλτικός, νάρκισσος, θείος) σε κάποια από τα διηγήματα του Σκιαθίτη πεζογράφου. Η παρουσίαση της εκδήλωσης και ο συντονισμός της συζήτησης που θα ακολουθήσει θα γίνει από τη φιλόλογο Όλγα Κομιζόγλου.




Βιογραφικό Σημείωμα:

Η Αγγέλα Καστρινάκη είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και πεζογράφος. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961 και σπούδασε κλασική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έχει δημοσιεύσει επιστημονικές μελέτες, δοκίμια και άρθρα που αφορούν κυρίως στην πεζογραφία του 20ού αιώνα, μεταξύ των οποίων και τα βιβλία: Οι περιπέτειες της νεότητας. Η αντίθεση των γενεών στην ελληνική πεζογραφία (1890-1945), εκδ. Καστανιώτης, Αθήνα 1995, Η φωνή του γενέθλιου τόπου. Μελέτες για την πεζογραφία του 20ού αιώνα, εκδ. Πόλις, Αθήνα 1997, Η λογοτεχνία στην ταραγμένη δεκαετία 1940-1950, εκδ. Πόλις, 2005, κ.ά. Στα λογοτεχνικά της έργα περιλαμβάνονται τέσσερις συλλογές διηγημάτων (Φιλοξενούμενη, εκδ. Εστία, 1990, Εκδρομές με φίλες, εκδ. Εστία 1993, Τα όρια της ζεστασιάς, εκδ. Πόλις, 1999, Εκδοχές της Πηνελόπης εκδ. Πόλις, 2002), το μυθιστόρημα Έρωτας στον καιρό της ειρωνείας, εκδ. Ελληνικά Γράμματα, 2008, καθώς και το αυτοβιογραφικό αφήγημα για τη μεταπολίτευση Και βέβαια αλλάζει, εκδ. Κίχλη, 2014. Διηγήματά της έχουν μεταφραστεί σε διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες. Έχει τιμηθεί με το βραβείο «Ειρήνης και φιλίας Αμπντί Ιπεκτσί» για εργασίες της που αφορούν στην εικόνα του Τούρκου στην ελληνική πεζογραφία και με το Κρατικό βραβείο δοκιμίου για τη μελέτη Η λογοτεχνία στην ταραγμένη δεκαετία 1940-1950.

Χορηγοί επικοινωνίας: Ρ/Σ Λυχνάρι 91,4 και Rodos Events.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κινηματογράφος και Εκπαίδευση: Διήμερο Αφιέρωμα (Ρόδος, Κάλυμνος, Κως)